S&V: Poluilla poloinen

Aurinkoisempi osiokin on nyt kirjoitettu, kenties tekstimateriaalilla on nyt jonkinlainen ”balanssi”, ainakin omaan silmääni. Varsinaisia tekstiblokkeja on nyt kahdeksantoista. Simoa määrä hieman hirvittää, sillä hän haluaa tehdä visuaalin jokaiseen, mutta liikkuvan 3D-kuvan tekeminen on luonnollisesti aika paljon hitaampaa puuhaa kuin proosarunon kirjoittaminen (vanha viidakon sananlasku). Simo kuitenkin arvelee siinä onnistuvansa; visuaaleja on jo reilu kymmenen. Toisaalta aikaa on enää viikko. Tuntuu hieman pahalta: en muistanut tätä yhtälöä tekstejä kirjoittaessani; olisin aivan hyvin voinut karsia määrää.

Omalta kannaltani varsinainen sisältö on jo tehty, kuten myös valtaosa hivenen tylsemmästä puuhasta, nimittäin hyperlinkkisanojen pisteyttämisestä. Siihen käytin yhden kokonaisen, itselleni varsin intensiivisen ja pitkän työpäivän. Linkkisanoja on nopealla silmäilyllä 55, niistä jokaiselle valitsin 2-5 tekstiä, joihin sanat mielestäni liittyvät. Tuon liitosvahvuuden pisteytin asteikolla 1-5, missä 1 liittyy vähän ja 5 liittyy paljon. Toisin sanoen luin jokaisen 18 päätekstiblokin 55 kertaa, jokaisen linkkisanan kohdalla, ja naputtelin pisteytyksiä.

Tämä poikkesi lopulta yllättävän vähän siitä, miten teen runoja, sillä vanhana cut-up -entusiastina etsin yhteyksiä materiaalini sanojen/lauseiden/kappaleiden välillä ja luon uusia. Yhteys on tietenkin aina olemassa ja itselleni ilmeinen, mutta minun tehtäväni ei ole alleviivata, vaan luoda tila, jossa lukija voi tehdä oman yhdistelynsä.

Nyt täytyy sitten enää ”pelata” luomaamme hirviötä, sörkkiä ja tökkiä, katsoa päätyyköö johonkin tekstiin liian usein ja liian monesta jatkumosta, pitääkö yhteyksiä säätää eli vaihdella koodiin tekstien välisiä pisteytyksiä (tätä minäkin osaan tehdä). Tulimme myös siihen tulokseen, että koska 18 tekstiä (ja 55 pienempää tekstiä) on aika paljon, Simo koodaa teokseen jonkinlaisen ”aikarajoittimen”. Toisin sanoen emme pyri siihen, että koko tekstivaranto pitkää klikkailla ja kahlata lävitse kuin suuri historiallinen epookki, vaan pikemminkin haluamme kokemuksen olevan nopeampi mutta sellainen, että ihmiset haluaisivat kenties palata teoksen pariin, tehdä toisenlaisia valintoja ja saada uudenlaisen kokemuksen. Pikemminkin Yijing kuin Sota ja rakkaus.