S&T: Hosten koitikkaasti huplaman!^1

Pelipoikkitaiteen kotiresidenssi2 nytkähti käyntiin! Koko kevät, tämä poikkeuksellinen, ikimuistoinen kevät, on ollut täynnä monenlaisia yllätyksiä ja jatkuvaa uuteen sopeutumista. Pelipo… tämä peliasia on ajanjakson kummallisuuksista mukavimpia, ellei peräti suoraan Taivaasta pyytämättä ja yllättäen eteeni laskettu siunattu3 mahdollisuus. Olen… jotenkin innoissani, kuin horteesta herätetty. Jo se tekee tästä hienoa ja arvokasta.

Peli–sarjakuva-kombo VäätänenTiainen aloitti projektinsa Zoom-palaverilla, jossa hahmoteltiin yhteistyön suuntaviivoja ja palloteltiin jonkinlaisia ajatuksia. Havaitsin, että olemme Sannan kanssa sekä yhteistyökykyisiä että monien seikkojen suhteen samoilla linjoilla. Sellainen havainto luo aina uskoa ihmisiin ja mahdollisuuksiin ja saa hyrisemään sisäisesti kuin olisi nauttinut pannullisen kevään ensipoiminnan darjeelingiä4. Luulen, että saamme vielä jotain aikaan, luulenpa hyvinkin.

Koska haluan saada huomiota ja saada päteä (lisäksi olen laiska, ja tekemisessäni kierrätän estoitta monenlaista vanhaa, asettaen aiempaa uusiin ympäristöihin), ehdotin jonkinlaiseksi lähtökohdaksi tekeillä olevan MÖRS-sarjakuvakirjani erästä segmenttiä, jossa kierretään tutunoloisen tyyppitalon huoneissa (ks. kuva, kuvassa olohuone).

Synopsis alkaa:

Jossain kelluu tavallinen suomalainen rintamamiestalo. Talo on tyhjä mutta vaikuttaa asutun oloiselta. […] Sisään astuessamme huomaamme rakennuksen tihkuvan muistoja ja vaikuttavan jollain tapaa orgaaniselta. Uusia huoneita silmikoituu kuin sienirihmaa, vanhoja avaumia kuihtuu. Jokainen huone, sali, nurkka ja komero on erilainen kuin edellinen.

[Synopsis päättyy, koska kaikkea ei tarvitse kertoa, eikä saakaan.]

MÖRS käsittelee informaatiota, emergenssiä ja entropiaa. Emme vielä tiedä, mitä pelimme tulee käsittelemään tai miten se toteutetaan. Uskallan kuitenkin ounastella, että Sannalla on kosolti ideoita esimerkiksi pelimekaniikan suhteen siinä missä itse olen lähinnä vellonut erilaisissa tunnelmissa, yrittäen tavoittaa häivähdyksenomaisista etiäisistä jotain kouriintuntuvaa. Ajatukseni rönsyilevät, hakevat suuntia ja väyliä, joita uurtaa. En tavoita niitä vielä, mutta uskon pääseväni likemmäs projektin edetessä (tai siis: Pääsemme yhdessä!). Yhtä kaikki, mikä tahansa konkreettinen tuntuu tänä keväänä hyvältä, olkoonkin konkreettinen tässä tapauksessa vielä määrittämättömän mittainen jono ykkösiä ja nollia jonkinlaisessa esoteerisessä tietojärjestelmäympäristössä.

Ovia avautuu.

//

1. Asia tullaan selvittämään (tai sitten ei – ajat ovat epävarmat, eikä tätäkään uskalla vielä varmaksi luvata).

2. Poikkitaiteen kotipeliresidenssi? Kotitaiteen poikkipeliresidenssi? (*huokaus*) Monimutkaiset asioiden termit, _rolleyes_, rakastan niitä ja can’t live with them mutta täytyy, se on tätä aikaa elävän ihmisen osa. Arabianrannan Akronyymittomat ry:n kunniapuheenjohtajana olen sentään saanut erillisluvan olla käyttämättä kirjainlyhenteitä (joita tietojenkäsittelyyn liittyvissä seikoissa käytetään tuhlaillen, mikä on joskus jotenkin raskasta vaikka eittämättä monin tavoin perusteltua). Avaa oven lauseen voima. Sanan mahti, se on roima.

3. Näin sanoisin, jos käyttäisin uskonnollista kuvastoa. Ja miksen käyttäisi, sillä se on hirveän tenhoavaa ja kuuluu uskonnottomankin kulttuuriseen kontekstiin. Olo toden totta tuntuu hivenen siunatulta, etuoikeutetultakin (ja, rohkenen sanoa, oikeutetulta). En luetteloinut 1980-luvun lopulla pakastimemme sisältöä Tasavallan Tietokoneella, en kopioinut ohjelmalistauksia MikroBitistä, en tehnyt mitään hyödyllistä, pelasin vain. Ja nyt olen tässä, eivätkä nämä asiat liity mitenkään toisiinsa.

4. Hyvän darjeelingin hauduttaminen kannattaa aina. Esimerkiksi Seeyokin, Castletonin tai Makaibarin aina luotettavien teetarhojen tuotteita voi hyvillä mielin suositella. Huomatkaa, että tämä on erittäin tärkeää – tee, camellia sinsensis – ja ansaitsee tulla mainituksi esimerkiksi tässä. Tee ei kai juuri liity tietokone- tai konsolipeleihin, mutta asiaa on joku jossain joskus kuitenkin ajatellut:

https://www.gamesradar.com/10-great-games-can-be-played-while-drinking-tea/